Genusdebatt
I Samhälle A har vi jobbat med olika identitetsfrågor och grupptillhörigheter i samhället som tex ungdomsproblematik. Det jag tycker fungerat bäst är era blogginlägg, som jag blivit mycket imponerad av så vi kör på med ytterligare en blogguppgift
Resterande lektioner fram till temat skall vi arbete med genusfrågor- manlig / kvinnligt.
Som många påpekar i sina blogginlägg finns det alltid en fara i kategorisering och generaliseringar.
Paradoxalt nog kan ibland en vilja till att minska uppdelningar som tex de skilda förutsättningar för män och kvinnor, medföra att vi betonar och kanske låser fast skillnaderna genom att överdriva dem eller ta dem som givna. De enda vi kan göra för att motverka detta är försöka medveten om den problematiken. Vi kan inte undvika och generalisera, men måste alltid vara medvetna om vi gör det och att vi kan göra från skilda perspektiv. Så vi inte hamnar i. ”Alla män generalisera alltid”.
Uppgift 1
Är Sverige världens mest jämställda land? Det finns i varje fall ett stort medvetande om problematiken. Men även om politiker och myndigheter utger sig för att ta frågan stor allvar, finns det mycket som tyder på att jämställdhet snarare försämras. Kan det vara så?
Enligt en undersökning om hur ungdomar ( högstadieelever i Bohuslän) mår visar visar stora skillnader.
Sömnproblem/svårt att somna – 17 procent flickor och 11 procent pojkar
Huvudvärk – 28 procent flickor och 12 procent pojkar
Deppig/känt mig ledsen – 23 procent flickor och 8 procent pojkar
Nervös/orolig – 20 procent flickor och 9 procent pojkar
Irriterad/på dåligt humör – 30 procent flickor och 17 procent pojkar
Känt mig yr – 14 procent flickor och 7 procent pojkar
9 procent flickor i åk 7 och 15 procent flickor i åk 9 känner sig oftast ensamma. Motsvarande siffror för pojkar är 5 procent.
Hälften (46% i åk 7, 57% i åk 9) av alla flickor har någon gång funderat på att de inte vill leva längre.
För pojkarna är motsvarande siffra drygt en fjärdedel (24% i åk 7, 32% iåk 9).
Ca 25 procent av flickorna har ibland tankar på att göra sig själv illa. För pojkarna är motsvarande siffra drygt 13 procent.
Ca 25 procent av flickorna känner att det skulle vara bättre om de inte fanns. 10 procent av pojkarna svarar samma sak.
Var åttonde flicka har varit nära att ta sitt liv eller faktiskt försökt ta sitt liv. Knappt hälften så många pojkar har haft samma självmordsbenägenhet.
Inte nog med detta:
13 procent av 13-åringa pojkarna anser att de med förtroende kan vända sig till lärare i skolan om de har allvarliga problem, medan bara 5 procent av de 15-åriga flickorna svarade ja på den frågan.
40 procent av ungdomarna har ingen vuxen i skolan som de kan anförtro sig åt.
15 procent av ungdomarna har ingen vuxen alls som de kan prata med. 23 procent pojkar och8 procent flickor har ingen jämnårig som han/hon kan anförtro sig åt.
( från JämOs handbok mot könsmobbning i skolan)
HUR MÅR DAGENS
Men det är inte bara skillnader mellan hur vi mår utan faktiskt förhållande
Ta del av statistiken!
http://www.jamombud.se/omjamstalldhet/statistik.asp
Visar de olika uppgifterna på något som förvånar er?
Vilka skillnader tror ni är mest avgörande?
Vilka andra faktor som styr jämställdhet, tas inte upp av statistiken.
Diskutera först vilka frågor eller uppgifter som är mest utslagsgivande för att avgöra graden av jämställdheten i ett land . Försök sedan hitta statistiska uppgifter krig detta, och dra slutsatser. Hur tror ni det ser ut i andra länder?
Ta fram exempel på vad ni uppfattar som tydliga orättvisor och diskutera hur vi skulle kunna göra något åt det.!
Uppgift 2
Delegationen för jämställdhet i skolan som nyligen presenterade en rapport - "Flickor och pojkar i skolan - hur jämställt är det?", konstaterade jämställdhetsarbetet i svenska skolor går trögt.
I genomsnitt har flickor 10 % bättre betyg än pojkar, en skillnad som varit konstant åtminstone under 20 års tid. Flickor har bättre betyg i alla ämnen utom idrott och hälsa. Pojkar hoppar också av gymnasieskolan oftare än flickor, och lämnar oftare skolan utan fullständiga betyg.
Konsekvenserna av den bristande jämställdheten och skapandet av kön i skolorna blir bland annat att flickor fokuserar så mycket på skolarbetet att de får stressrelaterade problem. Pojkarna anstränger sig mindre vilket innebär att de presterar sämre, och får sämre betyg. Flickorna blir fortfarande osynliggjorda i skolorna. Pojkarna får talutrymme och uppmärksamhet i klassrummen men står i större utsträckning för ordningsproblem
http://www.regeringen.se/sb/d/11323/a/129448
Men vad kan vi göra?
Delegationens ordförande Anna Ekström kritiserar dels skolan för att behandlar pojkar och flickor olika .” på grund av vuxnas traditionella syn på hur flickor och pojkar är och bör vara.” Samtidigt menar hon även att att slentrianmässigt utgå ifrån att "behandla alla individer lika" kan vara uttryck för en brist på kunskap om de genusstrukturer som begränsar livsvalen för flickor och pojkar”
http://www.regeringen.se/sb/d/11323/a/129448
Att diskutera:
Upplever ni att det är stora skillnader i förutsättningarna eller behandlingen av för killar och tjejer olika i skolan.
Känner ni igen beskrivningen om tjejer som lider av prestationsångest och press medan killa har svårt och fokusera och skapar ordningsproblem
Vad beror skillnaderna på? Är det nödvändigtvis något vi bör försöka förändra
Uppgift 3
Läs om könsmaktsordning och synen på naturliga skillnader mellan könen
http://www.genusbalans.se/makt_och_beslut/ideologi_6.htm#
Tror ni att skillnaderna beror på en övergripande strukturellt orättvisa i samhälle eller finnsdet naturliga skillnader vi bör acceptera ?
Hur olika är mäns och kvinnors beteenden, värderingar, förutsättningar och villkor? Beskriv skillnaderna mellan könen som du uppfattar det. Vad beror skillnaderna på? Hur mycket beror det på biologiska skillnader och hur mycket på vår uppfostran och samhällets normer? Tycker du att synen på och uppdelningen mellan män och kvinnor är bra som den är eller borde den förändras? I så fall hur. Argumentera för din åsikt!
Tänk dig att du skulle tvingas eller få möjligheten att byta kön. Fundera och beskriv hur ditt liv, dina intressen eller beteendemönster skulle kunna tänkas förändras om du bytte kön. Diskutera hur stor del av din personlighet är beroende av kön.